Τα Νεα Της Ορχήστρας

 

Τεύχος #1 – 15/04/2018

Editorial

Η Academica γίνεται πιο εξωστρεφής

Μετά από τέσσερα χρόνια παρουσίας στα μουσικά δρώμενα του τόπου, η ορχήστρα Academica αναγνωρίζεται, πλέον, ως ένα αξιόπιστο και ποιοτικό μουσικό σύνολο.

Αυτό οφείλεται τόσο στο υψηλό επίπεδο των μουσικών που την απαρτίζουν όσο και στην ακούραστη και ανιδιοτελή συνεισφορά τους, σε μια δύσκολη, από κάθε άποψη, εποχή. Εξ ίσου σημαντική, υπήρξε και η συμβολή του Ωδείου Αθηνών με την φιλοξενία των συναυλιών μας στην Αίθουσα «Άρης Γαρουφαλλής» που μας επέτρεψε να δημιουργούμε και να συναντάμε το κοινό μας .

Η αναγνώριση αυτή, μας δίνει τη δύναμη και μας δημιουργεί την επιθυμία να πάμε πιο πέρα, πιο μακριά και πιο ψηλά. Και σ’ αυτό το σκοπό, έχουμε ανάγκη το κοινό που μας παραστάθηκε μέχρι σήμερα αλλά και το νέο κοινό που δεν μας γνωρίζει ακόμα και οφείλουμε να προσεγγίσουμε.

Η έκδοση το εντύπου αυτού με τον τίτλο «ΤαΝέαΤηςΟρχήστρας» έχει ως κύριο στόχο να αναβαθμίσει το επίπεδο της επικοινωνίας με το κοινό της ορχήστρας αλλά, ταυτόχρονα, μέσα από την ενημέρωση και την προβολή της δραστηριότητάς της, να προσελκύσει νέους φίλους.

Το τριετές πρόγραμμα ΕΣΠΑ του Ωδείου Αθηνών με τον τίτλο «Η Academica ταξιδεύει στην Αττική» δίνει τη δυνατότητα στην ορχήστρα να γίνει ευρύτερα γνωστή στο χώρο της Περιφέρειας Αττικής με αλλεπάλληλους κύκλους και διαδοχικές συναυλίες σε διαφορετικούς, κάθε φορά, δήμους της περιφέρειας.

Παράλληλα, η δημιουργία του δικού μας καναλιού στο YouTube που άρχισε, ήδη, να μετράει τις μέρες του, κτίζει μια νέα σχέση με τους φίλους μας. Σ’ αυτό, ο επισκέπτης θα μπορεί να ακούσει ηχογραφήσεις ή να παρακολουθήσει βιντεοσκοπημένες συναυλίες της ορχήστρας καθώς επίσης και επιλεγμένες ηχογραφήσεις και βιντεοσκοπήσεις από άλλα, αντίστοιχα κανάλια.

Στους προσεχείς μας στόχους εντάσσεται η «αμφιδρόμηση» της επικοινωνίας μας με το άνοιγμα διαύλων επικοινωνίας μέσω των οποίων το κοινό θα μπορεί να διατυπώνει απόψεις ή να υποβάλει προτάσεις που θεωρεί ότι θα συμβάλουν στην εξέλιξη και την καθιέρωση της ορχήστρας Academica στα καλλίτερα μουσικά σύνολα της χώρας.


Ανακαίνιση της αίθουσας «Άρης Γαρουφαλλής»

Με χορηγία του ιδρύματος «Αλίκη Βατικιώτη», ανακαινίστηκε η αίθουσα «Άρης Γαρουφαλλής» του Ωδείου Αθηνών που για τρία, συνεχόμενα χρόνια, φιλοξένησε – και θα συνεχίσει να Έφιλοξενεί τα επόμενα χρόνια – τις συναυλίες της Academica.

Ο χώρος, για όσους δεν είχαν την ευκαιρία να τον γνωρίσουν στις δύο πρώτες συναυλίες του 2018, έχει γίνει πολύ φιλικός και φιλόξενος για το κοινό, με νέο ξύλινο δάπεδο, πλευρικές επενδύσεις, άνετα καθίσματα, καλλίτερο φωτισμό, υπερυψωμένο βάθρο για την ορχήστρα. Πέραν αυτών, διαθέτει, πλέον, εγκατάσταση για ηχογραφήσεις αλλά και αξιοπρεπή χώρο για τους μουσικούς.

 


Ένταξη της Academica σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ

Με πρωτοβουλία και ενέργειες της Διοίκησης του Ωδείου Αθηνών, εγκρίθηκε από την Περιφέρεια Αττικής ένα τριετές πρόγραμμα ΕΣΠΑ στο οποίο εντάσσεται η Academica ως επίσημη ορχήστρα του ωδείου.

Το πρόγραμμα με τίτλο «Αττικές διαδρομές μουσικής» έχει ως στόχο την «ενίσχυση και επέκταση του καλλιτεχνικού προγράμματος της ορχήστρας Academica» και ειδικότερα, τη διαμόρφωση ενός ευρύτερου δικτύου πολιτιστικής επικοινωνίας που θα συνδέει περιοχές της Περιφέρειας Αττικής με το κέντρο αλλά και μεταξύ τους.

Αναλυτικά, το πρόγραμμα εκτείνεται σε διάρκεια τριών ετών όπου σε κάθε έτος θα πραγματοποιούνται πέντε διαφορετικές, μουσικές παραγωγές (κύκλοι) οι οποίες θα παρουσιάζονται, κάθε φορά, στο Ωδείο Αθηνών και σε τρία σημεία (δήμους) της περιφέρειας Αττικής. Τα δύο από αυτά τα σημεία θα παραμένουν σταθερά για ένα έτος ενώ το τρίτο, θα είναι, κάθε φορά διαφορετικό ώστε η επιλογή του να δίνει στην ορχήστρα την ευκαιρία να εξερευνά νέες δυνατότητες και να αναπτύσσει σχέσεις επικοινωνίας με νέες τοπικές κοινωνίες.

Ήδη, για την χρονιά που τρέχει, έχουν πραγματοποιηθεί οι δύο πρώτες παραγωγές (κύκλοι).

Ο πρώτος κύκλος περιέλαβε έργα των Tchaikovsky, Ravel, Dvorzak και Σκαλκώτα εμπνευσμένα από την ελληνική λαϊκή παράδοση και παρουσιάστηκε σε τέσσερεις συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν στο Ωδείο Αθηνών, το Λαύριο, την Ελευσίνα και το Αιγάλεω από τις 23/2 μέχρι τις 4/3/2018.

Ο δεύτερος κύκλος περιέλαβε τα έργα των Johan Christian Bach και Wolfgang Amadeus Mozart και παρουσιάστηκε στο Ωδείο Αθηνών, την Κερατέα, την Ελευσίνα και το Περιστέρι από τις 30/3 μέχρι τις 15/4/2018.


Ανοίξτε και εκτυπώστε το News Letter Τεύχος 01 – 15 04 2018