Νίκος Αθηναίος

Μαέστρος, συνθέτης, πιανίστας

Ο Νίκος Αθηναίος γεννήθηκε στο Χαρτούμ του Σουδάν από Έλληνες γονείς. Σπούδασε πιάνο, σύνθεση και διεύθυνση ορχήστρας στην Αθήνα, την Κολωνία και το Ντύσσελντορφ.

Έχει μακρόχρονη θητεία ως μαέστρος σε διάφορα σημαντικά Μουσικά Θέατρα (Όπερες) σε Γερμανία και Ελβετία. Από το 1990 ως το 2001 υπήρξε Γενικός Μουσικός Διευθυντής στην Φρανκφούρτη του Όντερ και μόνιμος μαέστρος της Κρατικής Ορχήστρας του Βραδεμβούργου με την οποία πραγματοποίησε περιοδείες σε ολόκληρη, σχεδόν, την Ευρώπη και συναυλίες στα σημαντικότερα μουσικά κέντρα (Βερολίνο, Βιέννη, Μόναχο, Παρίσι, Μόσχα, Άμστερνταμ κ.α.) και ηχογραφήσεις μίας μεγάλης σειράς CD αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές και βραβεία που καταξίωσαν τον ίδιο και την ορχήστρα διεθνώς.

Έχει διευθύνει επανειλημμένα πολλές σημαντικές ορχήστρες του εξωτερικού και όλες τις σημαντικές ελληνικές ορχήστρες.

Από το 2000 ως το 2010 υπήρξε ο πρώτος Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης παρουσιάζοντας σημαντική καλλιτεχνική δραστηριότητα και έργο που αναβάθμισε το πολιτιστικό επίπεδο της πόλης.

Σήμερα είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ωδείου Αθηνών και Καλλιτεχνικός Διευθυντής και μαέστρος της Ορχήστρας ACADEMICA Αθηνών.

Ιστοσελίδα: www.nikos.athineos.net