Νίκος Β. Τσούχλος

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Ξεκίνησε τις μουσικές σπουδές του στο Εθνικό Ωδείο με την Χρυσή Παρθενιάδη-Φλώρου (πιάνο). Ταυτόχρονα, μελέτησε ανώτερα θεωρητικά στην Αθήνα με τον Γιάννη Α. Παπαϊωάννου καθώς και στην École Normale de Musique του Παρισιού. Αργότερα, αφιερώθηκε στη διεύθυνση ορχήστρας κοντά στον Αλέξανδρο Μυράτ, ενώ υπήρξε επίσης για τρία χρόνια μαθητής του Σέργκιου Τσελιμπιντάκε. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής και διδάκτωρ μουσικολογίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ξεκίνησε την επαγγελματική του δραστηριότητα ως βοηθός του Μάνου Χατζιδάκι στην Ορχήστρα των Χρωμάτων. Έκτοτε έχει συνεργαστεί ως προσκεκλημένος μαέστρος με τις περισσότερες ελληνικές ορχήστρες και μουσικά σύνολα (ΚΟΑ, ΚΟΘ, Καμεράτα, ΕΛΣ, ΕΡΤ, Σολίστ της Πάτρας, Συμφωνικές Ορχήστρες Δήμου Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, Συμφωνική Ορχήστρα Βόλου, Ergon Ensemble, Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής) καθώς και με πολλές ορχήστρες και μουσικούς οργανισμούς στο εξωτερικό (Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία, Τσεχία, Κύπρος, Μεξικό, Ιαπωνία).

Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του για τη μουσική δημιουργία του 20ου και 21ου αιώνα τεκμηριώνεται από πολυάριθμες εκτελέσεις έργων σύγχρονων ελλήνων συνθετών (Σισιλιάνος, Σκαλκώτας, Δραγατάκης, Κούκος, Αντωνίου, Τσοντάκης, Αδάμης, Μικρούτσικος, Τσαλαχούρης, Κουνάδης, Μαραγκόπουλος, Βρόντος είναι μερικοί απ’ αυτούς). Ταυτόχρονα, ασχολείται εντατικά με το σύγχρονο μουσικό θέατρο, δραστηριότητα που κορυφώνεται με την πρώτη ελληνική παρουσίαση των λυρικών έργων Lulu του Άλμπαν Μπεργκ (ΜΜΑ 2007), Der Zwerg του Αλεξάντερ φον Τσεμλίνσκυ (ΜΜΑ 2007) και Erwartung του Άρνολντ Σαίνμπεργκ (ΜΜΑ, 2007).

Από το 1991 διετέλεσε Διευθυντής Καλλιτεχνικού Προγραμματισμού του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, οργανισμού του οποίου στη συνέχεια ανέλαβε την Καλλιτεχνική Διεύθυνση μέχρι το 2012. Από τον Φεβρουάριο του 2013 υπηρετεί τον Μουσικό και Δραματικό Σύλλογο ‘Ωδείον Αθηνών – 1871’ από τη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου. Από το 2014 είναι Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.

Για τις ποικίλες δραστηριότητές του στο χώρο του πολιτισμού έχει τιμηθεί από το γαλλικό κράτος με τη διάκριση Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres και από το ιταλικό κράτος με τη διάκριση Cavaliere dell’ Ordine della Stella della Solidarietà Italiana.