Evelyn Glennie

Evelyn Glenni 3

Η Evelyn Glennie από τη Σκωτία, μια κωφή συνθέτρια και βιρτουόζος των κρουστών, ηχογραφεί μουσική για τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και για μουσικές βιβλιοθήκες.

Η Glennie έχασε εντελώς την ακοή της από την ηλικία των 12 ετών -σταδιακά, η απώλεια είχε ξεκινήσει από τα οχτώ της- και, όπως αναφέρει, έμαθε να ακούει μουσική με τα υπόλοιπα μέρη του σώματός της.

Η Evelyn Glennie είναι ο πρώτος άνθρωπος στην ιστορία που κατόρθωσε να δημιουργήσει και να διατηρήσει μια επιτυχημένη καριέρα πλήρους απασχόλησης ως σολίστ κρουστών. «Θυμάμαι ακόμα τη μυρωδιά της μικρής αίθουσας όπου έλαβε χώρα το πρώτο μου μάθημα κρουστών. Θυμάμαι επίσης την έκσταση που ένιωσα όταν έπιασα στα χέρια μου τις πρώτες μπαγκέτες για ντραμς», έχει πει η ίδια.

Έχοντας κερδίσει πάνω από 90 διεθνή βραβεία συνολικά, μεταξύ των οποίων Grammy και Polar, καθώς και μια υποψηφιότητα στα BAFTA, η Glennie είναι μια συνθέτρια που συνεχίζει να εμπνέει. Η ταινία Touch the Sound και μια διαφωτιστική ομιλία της στο TED, τo 2003, όπου περιέγραψε πώς αισθάνεται τη μουσική στα διάφορα μέρη του σώματός της, παραμένουν βασικές μαρτυρίες για την προσέγγισή της στη δημιουργία ήχου.

Η Evelyn Glennie εμφανίζεται παγκοσμίως με τους μεγαλύτερους μαέστρους και καλλιτέχνες, στις σπουδαιότερες ορχήστρες. Μια από τις σημαντικότερες στιγμές της καριέρας της αποτελεί η πρώτη συναυλία κρουστών που πραγματοποίησε στην ιστορία του Proms, στο Royal Albert Hall, το 1992, το οποίο άνοιξε τον δρόμο για τις ορχήστρες σε όλο τον κόσμο ώστε να παρουσιάζουν κονσέρτα κρουστών. Είχε, επίσης, την τιμή να αναλάβει έναν ρόλο-κλειδί στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, το 2012, όπου συνεργάστηκε με τους Underworld για το επίσημο τραγούδι της διοργάνωσης και εμφανίστηκε ζωντανά στο στάδιο.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας της, έχει συνεργαστεί με ένα εύρος καλλιτεχνών, μεταξύ των οποίων και η Björk, με την οποία τραγούδησαν μαζί το ντουέτο “My Spine”, στο άλμπουμ της τελευταίας, Telegram.

Οι ηχογραφήσεις της Glennie, οι οποίες περιλαμβάνονται σε πάνω από 30 CD, είναι τόσο διαφορετικές όσο η σταδιοδρομία της στη σκηνή. Τα Shadow Behind the Iron Sun και Sound Spirits συνεχίζουν να είναι bestselling άλμπουμ και αποδεικνύουν απόλυτα τις λαμπρές αυτοσχεδιαστικές της ικανότητες.

Εγγραφείτε εδώ για να ενημερώνεστε τακτικά και να λαμβάνετε News Letter